Wednesday, March 19, 2014

Diagnosticarea si tratamentul tendinitei

Tendinitele sau tensinovitele sunt inflamatii dureroase ale tendoanelor si pot aparea, asemeni durerilor musculare, dupa efortul fizic prelungit. Tendonul este originea osoasa a unui muschi, prin intermediul caruia muschiul transmite actiunea mecanica asupra articulatiilor invecinate. Desi tendonul poseda caracteristici elastice, care diminueaza riscul de rupturi in caz de contractii musculare violente, tendinita reprezinta ruptura partiala a unor fibre tendinoase fiind insotita de un edem local.
Cauzele acestei afectiuni sunt numeroase fiind associate cu: microtraumatisme repetate (jucatori de tenis, de baschet) sau cu afectiuni degenerative (imbatranirea tendonului poate cauza formarea unei uzuri la nivelul fibrelor de colagen). Cea mai des intalnita cauza a tendinitelor este data de consecintele efortului fizic prelungit sau repetat.  In cele din urma se poate spune ca tendinita poate fi legata si de o boala articulara inflamatorie.

Simptomul cel mai vizibil este legat de durerea prezenta, cel mai adesea, atunci cand persoana se afla in stare de repaus. Durerea se accentueaza daca este atinsa zona suferinda. De asemenea, in cazul unei asemenea afectiuni articulatia afectata manifesta rigiditate si mobilitate redusa, precum si o slabiciune musculara. Se poate observa ca la atingere pielea din zona afectata este calda.
Daca simptomele anterioare persista poate aparea ruptura de tendon, fapt pentru care este indicat ca la manifestarea simptomelor sa consultati un medic specialist indiferent daca acestea sunt minore la prima vedere.
Tendinita poate fi diagnosticata dupa o examinare fizica facuta de catre medical specialist ortoped sau de catre un medic de familie. In functie de fiecare caz, medicul poate recomanda efectuarea unor investigatii medicale precum radiografii sau ecografii, cele din urma fiind necesare atunci cand se doreste o imagine mai detaliata pentru punerea unui diagnostic cert.
·         Tendinita este tratata in functie de cat de grava este situatia pacientului. In cazul in care pacientul nu prezinta o situatie grava, acestuia i se recomanda odihna, sa aplice gheata si sa ia anumite medicamente algice pentru a calma durerea si a reduce inflamatia.
·         Nu se recomanda repausul total deoarece el favorizeaza o atrofiere a muschilor.
·         Se pot folosi si antiinflamatoare sub forma de geluri (Bengay, Diclofenac), dupa care se recomanda un bandaj elastic.
·         Corticosteroizii sunt medicamente injectate in tendon pentru a calma durerea. Nu este recomandata repetarea de prea multe ori deoarece se poate slabi tendonul riscand sa se rupa ulterior.
·         Fizioterapia poate fi o metoda extraordinara de tratament deoarece exercitiile specific pot consolida tendonul afectat. In aceasta situatie sunt folosite ultrasunetele, curentul antalgic, laserul sau masajul.

Trebuie avuta mare atentie deoarece daca tesutul lezat nu este tratat acesta poate inlocui tendonul afectat, iar tratarea ulterioara va fi mult mai dificila de facut, daca nu chiar imposibila.

No comments:

Post a Comment